maandag 24 oktober 2016

Boek&Pizza leest Het groene glas, de Geniale Vriendin en Spaar de Spotvogel

Voor de volgende Boek&Pizza bijeenkomst 19-01-2017 in het Innovatiehuis lezen we drie boeken:

Het groene glas

Zweedse meester van de droge humor schrijver Torgny Lindgren eert de eigenwijze kunstenaar. De schrijver probeert de ware toewijding aan de kunst op haar zuiverst te betrappen. (Arjan Peters)

De jonge Klingsor treft op een dag een groen glas aan op een boomstronk in het bos. Het glas is oud, imperfect, ziet er vanuit elke hoek anders uit. Vanaf dat moment begint zijn leven als kunstenaar: hij is bezeten van het idee de perfecte afbeelding van het glas te maken. Klingsor stelt zijn hele leven in dienst van de hoogst mogelijke kunstvorm: het stilleven. Hij ontwikkelt zich niet verder, maar is dat niet juist wat hem bijzonder maakt? 
Het groene glas is een roman over de parameters van creativiteit van Zwedens grootste verhalenverteller.

De geniale vriendin

In de roman De geniale vriendin (2011) van Elena Ferrante speelt school een belangrijke rol. De roman gaat over een vriendschap tussen twee slimme meisjes, die opgroeien in een arme, gewelddadige en geïsoleerde buurt in Napels. Aan het begin van de lagere school worden de twee vriendinnen. Ze vinden elkaar in hun slimheid.
School tilt hen op, maar is tegelijkertijd een plaats van vervreemding. Een vreemd element in een buurt waarin de mensen moeten sappelen om rond te komen, waarin voor boeken en studie geen plaats is.

Volgens MBO2015 het ideale leesvoer voor de herfst (of kerst-)vakantie.
"In De geniale vriendin komen onderwijssociologische onderwerpen met veel verbeeldingskracht aan de orde. Allereerst: schoolprestaties staan of vallen met de contacten die kinderen hebben. Wat Ferrante daarover schrijft is herkenbaar voor iedereen die naar school is gegaan en het maakt de vroege selectie in het Nederlandse onderwijsstelsel extra schrijnend. Het streven om kinderen zo jong mogelijk in een zo hoog mogelijke theoretische opleiding te krijgen ontneemt een deel van hen de gelegenheid om hun talenten te ontwikkelen."

Spaar de spotvogel

Harper Lee (1926) schreef maar één boek, maar dat werd wel een heel groot succes. Spaar de spotvogel kwam in 1960 uit, toen de rassenscheiding in Amerika nog vrij normaal was. Ze kreeg er het jaar erop de prestigieuze Pulitzer-prijs voor.  
Ook de verfilming van het boek, met een glansrol voor Gregory Peck als Atticus Finch, werd een klassieker.

Oorspronkelijke titel "To Kill a Mochingbird" is een bildungsroman die wordt verteld door de ogen van de ik-persoon, Jean Louise 'Scout' Finch, de dochter van Atticus Finch. Atticus is een advocaat in Maycomb, Alabama, een fictief boerendorp in het zuiden van de Verenigde Staten. Scout is een typische tomboy die veel optrekt met haar broer Jeremy Atticus 'Jem' Finch en hun vriend Dill.
De titel van het boek is afgeleid van Atticus' advies aan zijn kinderen met betrekking tot hun luchtbuksen. "Shoot all the blue jays you want, if you can hit 'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird" (Nederlands: Schiet zoveel blauwe gaaien als je wil, als je ze raken kan, maar onthou dat een spotlijster doden een zonde is). Spotlijsters zijn onschuldige dieren, als je er één zou doden, zou je dus onschuld doden. 

Wil je ook meelezen en bespreken in het Bossche Innovatiehuis op donderdag 19 januari 2017 onder het genot van Pizza en een drankje, meld je aan bij ellenelemans@cviweb.nl