De Stamhouder
Alexander Münninghoff

Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.
Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.
Makkelijk leven
Herman Koch
In zijn boekenweekgeschenk (2017) dist Herman Koch een smeuïge sociale komedie op over een schrijver van zelfhulpboeken, die de weg kwijt is, zonder dat hij het weet. Koch heeft het klaargespeeld een echte Koch in een notendop te leveren als boekenweekgeschenk.
In het buitengebied
Adriaan van Dis

Van Dis toont in deze roman-in-verhalen hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Ook geeft hij in In het Buitengebied een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland. Niet altijd even vrolijk, al weet Van Dis het met zijn ironie en zelfspot gelukkig licht te houden. Ja, vrolijk zelfs.
Lees je ook graag deze boeken mee en wil je ze met ons bespreken in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch op woensdag 4 oktober onder het genot van Pizza en een drankje, meld je dan aan bij Ellen Elemans