dinsdag 15 september 2015

In Stilte

Woensdag 9 december is het weer zo ver, Boek en Pizza in het Innovatiehuis. Dit keer bespreken we In Stilte van Jan-Hendrik Bakker.


Ooit was het individualisme het grootste goed van de moderne mens, nu lijkt het ons grootste probleem: we willen vrij zijn, maar onze hebzucht dwingt ons in een economisch keurslijf; we willen authentiek zijn, maar de omgeving bepaalt in belangrijke mate onze identiteit; we willen betrokken zijn, maar onze digitale wereld weerhoudt ons van werkelijk contact. Hoe kunnen we het tij keren?

Jan-Hendrik Bakker pleit voor een herwaardering van afzondering in stilte, een toestand die in onze tijd wordt beschouwd als zonderling, zielig en ongezond. Maar, zo stelt Bakker, kijk naar belangrijke schrijvers en filosofen als Kierkegaard, Nietzsche, Baudelaire, Merton en Thoreau, die afzondering en stilte juist opzochten om kracht uit te putten, om te protesteren tegen economische verspilling en weerwerk te leveren aan vervreemding en verlies van privacy. Je afzonderen is tegenwoordig moeilijker dan ooit, en daarom juist zo essentieel. In stilte laat zien dat afzondering dé manier is om onze individuele waarden te herijken.

Lees je ook mee? Woensdag 9 december ben je vanaf 17 uur van harte welkom in het Innovatiehuis!
Meld je wel even aan door een mailtje te sturen naar ellenelemans@cviweb.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten