maandag 18 mei 2020

Boek&Pizza houdt de geest gezond!

De virtuele Boek&Pizza bijeenkomst (vanwege de corona-maatregelen) via Teams werd door Ester Scholten vakkundig geleid. Toch verheugen we ons op weer een ECHT samenzijn na de zomer.

Op donderdag 3 september hopen we weer in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch in de Huiskamer de volgende boeken te bespreken, vanaf 17:30 uur onder het genot van pizza en een drankje. Zo nodig zullen we ook dan de 1,5 meter maatregelen in acht nemen zodat we toch veilig bij elkaar kunnen komen.

De mannen van Maria
Anneloes Timmerije

‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.’

Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

In De mannen van Maria vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

Sakura
Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde
Naoko Abe

Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan. Ingram groeide uit tot een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts. Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijk hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.

De rendementsdenker
Klassenstrijd in een leerfabriek: een actueel onderwijsdrama
Lucas Zandberg

Robert Witteveen, pas afgestudeerd aan de lerarenopleiding Engels, begint vol goede moed aan zijn allereerste baan in het onderwijs. Op het ROC Leyderschans lijkt hij zijn roeping te hebben gevonden. Hij wint zijn leerlingen voor zich en groeit snel uit tot een geliefde, bevlogen leraar. Maar Roberts onderwijscarrière neemt een onverwachte wending met de komst van een resultaatgerichte sectormanager en de lancering van een megalomaan nieuwbouwproject door het college van bestuur.
Lucas Zandberg putte voor deze roman inspiratie uit de actualiteit en zijn eigen jarenlange ervaring als docent.

Vanwege de zomervakantie hebben we nog een bonusboek uitgekozen, dat gemakkelijk leest:

Huis vol leugens
Nicci French

Huis vol leugens is de nieuwste literaire thriller van Nicci French, hun eerste boek na de veel bekroonde Frieda Klein-serie.

De vijfenveertigjarige Neve leidt een ogenschijnlijk gelukkig leven, met haar echtgenoot en drie kinderen. Schijn bedriegt, want ze heeft een affaire met een getrouwde man. Ze spreken regelmatig af in zijn pied-à-terre in Londen. Op een dag krijgt Neve een berichtje dat ze naar het appartement moet komen en ze treft daar haar minnaar dood aan; zijn schedel is ingeslagen. In paniek begaat ze een grote fout: ze maakt de plaats delict schoon, zodat het lijkt alsof ze er nooit geweest is. Ze wil niet dat haar affaire aan het licht komt. Maar daarna heeft ze geen keus: ze moet blijven liegen. Tegen haar gezin, haar collega’s en haar vrienden. En dan blijkt dat iedereen wel iets te verbergen heeft…


We zullen op donderdag 3 september in principe (als alles weer genormaliseerd is qua corona-maatregelen) weer gezellig bij elkaar komen in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch en onder het genot van pizza en een drankje deze boeken bespreken.
Wil je ook mee lezen? Meldt je gerust aan, stuur een mail naar ellenelemans @cviweb.nl
Succes met het 'thuiswerken', blijf gezond en alvast een mooie zomer vakantie gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten