dinsdag 10 november 2020

Boek&Pizza weer live op 21 januari 2021? We plannen het in Innovatiehuis!

Vanwege de corona maatregelen kunnen de Boek&Pizza bijeenkomsten in het Innovatiehuis helaas niet fysiek plaatsvinden. Digitaal ontmoeten via Zoom of Teams kan ook best gezellig zijn, hebben we ervaren, maar.... liefst zouden we elkaar graag weer live ontmoeten!

We hopen dat dit volgend jaar weer mogelijk is en we onder het genot van pizza en een drankje in de Huiskamer van het Innovatiehuis kunnen afspreken. Vanaf 17:30 uur bespreken we op 21 januari 2021 de volgende boeken:

De jaren
Annie Ernaux
De keuze van Addy de Zeeuw: "Een van de 21 beste romans van de eeuw" volgens De Groene Amsterdammer. 

De jaren vertelt het verhaal van de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen. Annie Ernaux slaagt erin een vorm uit te vinden die zowel subjectief als onpersoonlijk, particulier als collectief is, een nieuw genre in feite – de collectieve autobiografie – dat beoogt het verleden te vangen in een messcherpe, van alle pathos gespeende stijl. 
Als vermenging van autobiografische fictie en sociologie is De jaren ‘een Op zoek naar de verloren tijd van ons tijdperk van mediadominantie en consumentisme’ (The New York Times), een ongeëvenaarde krachttoer en een monumentale bijdrage aan de twintigste-eeuwse Franse geschiedenis zoals weerspiegeld in het leven van één vrouw.

De rat van Amsterdam
Peter Waterdrinker
De keuze van Rosalie van Loon: "Meesterverteller Pieter Waterdrinker behoort tot de voorhoede van de Nederlandse literatuur. De rat van Amsterdam is zijn omvangrijkste, meest ambitieuze roman tot nu toe" volgens NRC.

De 41-jarige Ruben Katz vertelt vanuit een Nederlandse gevangeniscel over zijn leven. Met vervalste Joodse identiteitspapieren wil het gezin Katz in 1990 de hoofdstad Riga van de Sovjetrepubliek Letland verruilen voor Tel Aviv, maar blijft hangen in Amsterdam. Terwijl moeder het verdriet om hun in Riga begraven dochter nauwelijks te boven komt en steeds verder wegkwijnt, proberen vader en zoon Katz ieder op hun eigen manier zo snel mogelijk te integreren. Vader Katz begint een instituut voor Duitse taal- en letterkunde, terwijl Ruben Katz na zijn rechtenstudie begint te werken voor de Nationale Armenloterij, een filantropisch rattenbolwerk. Zijn obsessie voor Phaedra, de dochter van de puissant rijke loterijbaas, voert Ruben Katz uiteindelijk naar het moderne Rusland, waar hij lid wordt van het Siberisch Front, een schimmige organisatie van Europeanen die Moskou verkiezen boven Brussel. In de van hem bekende energieke en beeldende stijl schetst Waterdrinker een onvergetelijk portret van het huidige Nederland en de neoliberale wereld op drift. Maar bovenal is De rat van Amsterdam een aangrijpend verhaal over liefde, waarin thema’s als emigratie, ontheemding, alsook het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk in dit ondermaanse aan bod komen.

Na de Bataclan
Georges Salines en Azdyne Amimour
De keuze van Harm Klifman: "In ‘Na de Bataclan’ spreken de vaders van slachtoffer en dader over de tragedie in Parijs. Er zijn meer boeken verschenen over wat er die avond gebeurde, maar geen is zo bijzonder als dit" aldus Romana Abels, Trouw.

Na de Bataclan is het inspirerende en hoopgevende verhaal van Georges Salines en Azdyne Amimour, die op 13 november 2015 allebei hun kind verloren tijdens de aanslag in de Parijse concertzaal. Salines is de vader van Lola, een jonge uitgever van kinderboeken en liefhebber van stevige rockmuziek. Amimour is de vader van Samy, een seculier opgevoede maar geradicaliseerde jongen, die het vuur opende op de concertgangers.

Hoewel de werelden van beide vaders mijlenver van elkaar af staan, gingen ze met elkaar in gesprek en ontwikkelden ze een bijzondere vriendschap. Met hun boek willen beide vaders laten zien dat het zelfs onder de verschrikkelijkste omstandigheden mogelijk is toenadering te zoeken tot de ander en mededogen te tonen. ‘We hebben samen vooruitgang geboekt en we moeten deze weg blijven volgen. Voor onze kinderen. En voor het leven.’



En omdat het toch straks kerstvakantie is hebben we nog een vierde boek op de lijst gezet:

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand.

Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.

Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

Ben je er op 21 januari graag bij en wil je met ons mee lezen, mail dan naar ellenelemans @cviweb.nl en ik stuur je een uitnodiging. Zowel live als online starten we om 17:30 uur.

Graag tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten