maandag 9 oktober 2017

De tolk van Java en Donker Woud bij Boek&Pizza

De eerstvolgende Boek & Pizza avond zal plaatsvinden in het Innovatiehuis op dinsdag 12 december 2017. We lezen de volgende boeken:

De tolk van Java van Alfred Birney


Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon bestaat er geen heden. Alleen een belast verleden. De zoon achtervolgt zijn ouders met vragen over de oorlog in Nederlands-Indië die woedt in het gezin. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, niet te bevatten, rauw, maar niet zonder humor.

Vanaf de allereerste zin, die meer dan een pagina lang aanhoudt in een koortsachtig tempo, grijpt de autobiografische roman De tolk van Java de lezer bij de strot. In een woedende eruptie balt een zoon het gewelddadige leven van zijn gehate vader in Nederlands-Indië samen, van de wreedheden tijdens de Japanse bezetting tot de 'politionele acties' die volgden na de bevrijding.
De lezer is gewaarschuwd voor de volgende 500 bladzijden, maar wegleggen gaat niet meer.

Donker woud van Nicole Krauss

In deze roman van de Amerikaanse schrijfster draait alles om het verlangen te ontsnappen aan een leven dat al vastligt, en herboren te worden als een ander. „Literatuur biedt een reflectie op ons leven die echter is dan onze alledaagse ervaringen.” Donker woud, een ideeënrijk, zoekend boek dat een lans breekt voor onzekerheid en openheid

De steenrijke oudere New Yorker Jules Epstein geeft plotseling al zijn bezittingen weg, om in Tel Aviv van zijn laatste geld een monument voor zijn ouders op te richten. En ondertussen vertrekt schrijfster Nicole vanuit Brooklyn ook naar Israël, om in het Hilton Tel Aviv aan haar ontrafelende huwelijk te ontkomen én een writer’s block te overwinnen. Wat volgt is een complex spel van feit en fictie, droom en werkelijkheid, waarin ondermeer Franz Kafka, de Bijbelse koning David en tal van theologische en filosofische kwesties een fantasievolle rol spelen. Even veeleisend als fascinerend, en schitterend geschreven.

Lees je ook mee en wil je dinsdag 12 december a.s. vanaf 18 uur met ons deze boeken bespreken in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch onder het genot van Pizza en een drankje, meld je dan aan bij Ellen Elemans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten