dinsdag 2 april 2019

Gewonde stad en 'Het leven heeft geen zin, maar ik wel' bij Boek&Pizza

De eerstvolgende Boek & Pizza bijeenkomst op woensdag 12 juni lezen we:

Augustus 1914, Gewonde stad 

van Gerolf Van de Perre en Johanna Spaey

Een unieke beeldroman over het begin van de Eerste Wereldoorlog en de vernietiging van Leuven

Op 19 augustus 1914 verandert de universiteitsstad Leuven in een paar uur tijd van het Belgische militaire hoofdkwartier in een door Duitse soldaten bezette stad. Niet veel later wordt Leuven brutaal in de as gelegd: burgers worden vermoord en de universiteitsbibliotheek staat in brand. Deze ‘Brand van Leuven’ wordt in de hele wereld een symbool voor de Duitse barbaarsheid.

Schilder Gerolf Van de Perre en schrijfster Johanna Spaey vatten deze dramatische begindagen van de Eerste Wereldoorlog voor het eerst in krachtige en poëtische beelden en woorden. Gewonde stad laat zien hoe de verminkte stad, de beschadigde soldaten en de getraumatiseerde burgers zichzelf vaak moesten heropbouwen.

Bekijk ook de Book trailer voor een impressie van de tekeningen van deze bijzonder beeldroman.


Het leven heeft geen zin, maar ik wel, 

Leven en werk van Maarten van Roozendaal 

door Patrick van den Hanenberg 

Op 1 juli 2013 overleed zanger-songwriter Maarten van Roozendaal op 51-jarige leeftijd, na een intens leven vol drank en nicotine, maar vooral: muziek.
Vaak viel de vergelijking met Ramses Shaffy of Jacques Brel, maar we weten nu: Maarten van Roozendaal is uniek.

In Het leven heeft geen zin, maar ik wel beschrijft Patrick van den Hanenberg het leven van Van Roozendaal vanaf zijn jeugd in het rustige Heiloo, via zijn roerige krakerstijd in Alkmaar en zijn worsteling in de kleine zaaltjes tot aan het grote succes bij een vast publiek in zijn tweede huis: De Kleine Komedie.
Zijn vader noemde Maarten zijn beste vergissing, actrice Mary Dresselhuys vond hem een poëet en de recensenten waren unaniem gek op hem. Met zijn oeuvre heeft Van Roozendaal een plek verdiend in de eregalerij van Het Nederlandse Lied.
Ruim vijf jaar na zijn dood is het de hoogste tijd voor een biografie!

Wil je ook met ons mee lezen en kom je graag naar het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch op woensdag 12 juni? Dan bespreken we deze boeken onder het genot van een drankje en pizza vanaf 17:30 uur. Mail naar ellenelemans @ cviweb.nl als je interesse hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten