maandag 7 september 2020

Boek&Pizza 5 november, live of hybride? Online gezelligheid lukt ook!

Ook op 3 september zijn we online voor Boek&Pizza bijeengekomen via Teams. Dank voor het faciliteren Ester en ik zal de pizza-etende foto hier niet plaatsen :-) het was wel gezellig.

We gaan op donderdag 5 november weer afspreken in het (corona-proof) Innovatiehuis te 's-Hertogenbosch om in de Huiskamer de volgende boeken te bespreken, om 17:30 onder het genot van pizza en een drankje. Natuurlijk houden we rekening met de Covid-19 maatregelen.


De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld 

'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. 

Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel "Kalfsvlies', die werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut.

De vertaling The Discomfort of Evening is in 2020 bekroond met de International Booker Prize. Het boek is ook bekroond met de ANV Debutantenprijs 2019. 

Suikerbastaard

Jaap Scholten

Een wervelende roman over reizen naar het grote onbekende en het eeuwige verlangen. 

Frederik Spengler heeft als kind een sterke band met zijn grootvader, een man die leiding geeft aan een internationaal opererende machinefabriek. Wanneer er vele jaren na de dood van grootvader plotseling een Ethiopische rastafari opduikt met een compromitterend verhaal ontstaat er grote opschudding in de familie. Frederik reist met een oude jeugdliefde af naar Ethiopië in een poging vat te krijgen op het schandaal. 'Suikerbastaard' neemt de lezer mee op een roadtrip van Stokkum naar Abessinië, het land van de legendarische keizer Haile Selassie. In de jaren vijftig en zestig gingen tientallen ongetrouwde Twentse jongens 'op karwei' naar Abessinië, dat later Ethiopië ging heten, om suikerfabrieken te bouwen. 

Het eerste verhaal gaat over die Twentse boerenzonen op reis in een tijd dat de wereldkaart nog terra incognita kende; het tweede is een verhaal over een familie van grootindustriëlen die verrast wordt door een ongemakkelijke claim; het derde vertelt over een man die zich geconfronteerd ziet met een liefde uit zijn verleden. 'Suikerbastaard' stelt de grote levensvragen aan de orde: hoe te leven, wat te doen, wat te laten. Jaap Scholten (1963) woont sinds 2003 in Hongarije, afwisselend in Boedapest en op het platteland. 


Olive Kitteridge

Elizabeth Strout

Olive Kitteridge is gepensioneerd. Haar leven lang heeft ze lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar eigen ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama's achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.

De succesvolle HBO-serie met Frances McDormand in de hoofdrol werd genomineerd voor drie Golden Globes.

Wil je met ons mee lezen en ben je er donderdag 5 november vanaf 17:30 uur bij (live of online), laat het me weten, mail naar ellenelemans @cviweb.nl, dan voeg ik je toe aan de maillijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten