donderdag 21 april 2016

Boek(en) van juni: Mooi werk en 't Jagthuys

De eerstvolgende Boek en Pizza bijeenkomst in het Innovatiehuis in 's-Hertogenbosch op donderdag 23 juni lezen we meerdere boeken:


Mooi werk van Ben Tiggelaar

Wat maakt werken plezierig, goed en zinvol?
Ben verkent onze relatie met werk in 31 kleine stappen.
Persoonlijk, scherpzinnig en inspirerend.

We willen leuk werk doen, misschien zelfs goed of mooi werk. We willen iets presteren. En het liefst zouden we willen dat ons werk onszelf overstijgt. Dat het op de een of andere manier verder reikt.

Maar hoe werkt dat? Wat is een verstandige, evenwichtige manier om naar werk te kijken? En kun je daar ook iets mee in de praktijk? Kun je er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat je werk je gelukkiger maakt?

’t Jaghthuys van Merijn de Boer,

een jonge schrijver die niet meekakelt in het koor van jonge schrijvers die op podia en in kranten meestal in clubverband van zich doen horen. Nee, De Boer gaat z’n eigen baan.

Het boek gaat over een jongen die geboren is met een handicap en op zijn 35ste nog bij zijn moeder woont en eigenlijk nooit buiten de tuin is geweest. De wereld dus niet kent. Wel heeft hij het verstand, de kennis en het talent van een geleerde. Maar samen zijn met zijn moeder geeft veiligheid. En hij hoeft niet naar Frankrijk, Afrika of Verweggistan, want hij weet via de boeken die hij leest hoe het daar is.
Heel af en toe haalt zijn moeder de wereld in huis, want ze voelt wel aan dat hij ook zo zijn behoeftes heeft. In beide gevallen gaat het in het begin goed en later loopt het finaal uit de hand. De zorgverlener Vera is één van hen en zij wordt op slag vreselijk verliefd op de jongen.

In een bijna sprookjesachtige setting wordt de lezer meegenomen in deze ontmoetingen en smeedt Vera uiteindelijk het plan om Binnert (zo heet de jongen) de wereld buiten het vervallen landgoed ’t Jagthuys te laten ontdekken en hem helemaal voor haar zelf te hebben en te houden.

Vanwege het enkele malen verzetten van deze Boek en Pizza bijeenkomst, hebben we (facultatief) nog toegevoegd:

Griet op de Beeck - Gij nu 

Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo'n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren.
Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen, wat geenszins hetzelfde is. Over verledens die je blijven achtervolgen, tot je beter leert te weten. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt.

Wil je er ook bij zijn op donderdag 23 juni in het Innovatiehuis, dat kan. Mail ellenelemans@cviweb.nl om je aan te melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten