vrijdag 22 januari 2021

Boek&Pizza gaat door, live of online: Lezen sleept ons door de lockdown!

Zoals Marten Ris het verwoordde: 

"Lezen sleept ons door de lockdown!  Lezen geeft ons beeld van plekken waar we (nu) niet kunnen zijn en geeft veel plezier. Ik wens ons veel van dat plezier!"

Plezierig was het zeker gisteravond, al was het online, de sfeer zat er goed in. We dagen elkaar uit boeken te lezen, die we anders niet gekozen hadden. De discussies blijken ook online diepgang te krijgen, omdat ieder vanuit zijn/haar eigen generatie - achtergrond - cultuur de boeken weer anders leest.

Natuurlijk hopen we dat we de volgende keer weer gezellig samen in het Innovatiehuis met pizza en een drankje te kunnen afspreken. Mocht dat niet lukken vanwege de corona maatregelen, dan blijven we elkaar toch digitaal ontmoeten!

Voor de volgende keer, donderdagavond 1 april 2021, lezen we de volgende boeken:

Mijn ontelbare identiteiten

Sinan Çankaya

Zonder zichzelf te sparen beschrijft Çankaya in Mijn ontelbare identiteiten hoe moeilijk hij het vindt om een eigen verhaal te vertellen tegen de achtergrond van de debatten over integratie, cultuur en racisme. Steeds laveert hij tussen wortelen en willen vluchten, tussen ‘wij’ en ‘zij’, tussen straat en school, tussen een erbij en er niet bij horen, tussen ongebreideld individualisme en een soms beklemmend collectivisme. Op de dag van de jubileumviering, waar hij zijn oude geschiedenisleraar Nico Konst weer onder ogen moet komen, vertelt hij zijn verhaal.
Het boek is een bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘de Ander’ in Nederland; een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Reflecterend op loyaliteit, ontheemding en vooral de zoektocht naar een thuis keert Çankaya zich tegen vastomlijnde identiteiten en weigert hij om een verhaal binnen de grenzen van zijn eigen lichaam te vertellen.


Een Leven op onze planeet

David Attenborough

Sir David Attenborough, de bekendste natuurpresentator ter wereld, blikt terug op zijn leven en deelt zijn visie voor de toekomst van onze aarde.

In dit autobiografische boek van Sir David Attenborough (Life, Planet Earth, Blue Planet) neemt de filmmaker je mee in zijn wereld – en de planeet van ons allemaal. Voor het eerst beschrijft hij op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien.

Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf.

Wildevrouw

Jeroen Olygslaeger

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt. Vanuit Amsterdam blikt Beer terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Beer maakt deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeien, en waar plannen worden gesmeed door een geheim genootschap. Alles wordt op scherp gesteld wanneer als gevolg van overmoedige wereldveroveraars een wildevrouw in zijn herberg terechtkomt. 

Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.


Bonusboek van deze Boek&Pizza is:

Spiegelman

Lars Kepler

Vijf jaar geleden verdween ze, nu wordt haar lichaam gevonden. Wie was de man die ze zag in het raam? Wie is de Spiegelman?

Vijf jaar na haar verdwijning wordt het levenloze lichaam gevonden van een jonge vrouw. De enige ooggetuige van de moord is een warrige man, die niet zeker weet wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.

Wil je er op donderdagavond 1 april ook bij zijn en lees je met ons mee? Mail naar ellenelemans @cviweb.nl en ik stuur je een uitnodiging. Zowel live in Innovatiehuis te 's-Hertogenbosch als online zullen we om 17:30 uur starten.

Graag tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten