donderdag 1 juli 2021

Wat hebben Shuggie Bain, Obama, Mathilde en Haruki Murakami gemeen?

Al voordat de hybride Boek&Pizza bijeenkomst van het het Innovatiehuis plaats vindt, staan er nieuwe boeken op de lijst... het enthousiasme van de deelnemers wordt steeds groter! Dit keer lezen we weer vier heel verschillende boeken.


Shuggie Bain

Douglas Stuart

Hugh 'Shuggie' Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor Shuggie. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in drank. 

Shuggie probeert intussen uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij 'anders' is dan de andere jongens. Agnes steunt haar zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie.


Een beloofd land

Barack Obama

het eerste deel van Barack Obama’s presidentiële memoires 

In zijn eigen woorden vertelt Barack Obama in Een beloofd land het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld, waarin hij in buitengewoon persoonlijke bewoordingen schrijft over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn historische presidentschap – een roerige periode vol dramatische veranderingen.

Een beloofd land is een bijzonder intiem en persoonlijk boek – het verhaal over een man die historische beslissingen neemt, over het rotsvaste geloof van de opbouwwerker die op de proef wordt gesteld op het wereldpodium.


Mathilde

Leïla Slimani

Mathilde is gebaseerd op Slimani's eigen familiegeschiedenis, met een oma uit de Elzas, een opa uit Marokko, en een moeder die opgroeide op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko werd.

1946. De jonge, Franse Mathilde valt als een blok voor Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en vertrekken naar zijn familieboerderij in een klein dorpje, uren rijden van Rabat. Ze ontwikkelt zich tot dokter voor de plattelandsbevolking. 

Dit kleurrijke familieverhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een steeds grimmiger wordende onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk, waarin Mathilde en Amine geen partij willen kiezen. Maar dan komt de dag dat de strijd ook hun afgelegen streek bereikt.

Als bonusboek lezen we dit keer (het is toch bijna vakantie):


Eerste persoon enkelvoud

Haruki Murakami

In de verhalenbundel ‘Eerste persoon enkelvoud’ van Haruki Murakami is steeds een klassieke Murakamiëske ik-figuur aan het woord die een uniek fragment van zijn werkelijkheid met ons deelt. Het is Haruki Murakami op zijn zuiverst: bevreemdend, troostrijk, weemoedig, geestig, ontroerend. 

Barack Obama schreef over zijn korte verhalen: ‘Je zult erdoor ontroerd raken, en in verwarring, en soms met meer vragen achterblijven dan antwoorden.’ Deze zinnen kun je gerust betrekken op het hele universum van Haruki Murakami, dat zich in al zijn schitterende bevreemding ontvouwt in de bundel ‘Eerste persoon enkelvoud’.

Lees je ook mee? Mail naar Ellen en we zetten je op de lijst!

Mét Rosalie, die de meeste leden alleen nog via Zoom heeft ontmoet, hopen we dat de volgende Boek&Pizza dan toch écht live in het Innovatiehuis zal plaatsvinden op woensdagavond 15 september 2021. We starten om 17:30 uur en zorgen voor Pizza en een drankje. 

Veel leesplezier deze zomer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten